Eksamen ud af skolen og ind i biblioteket
Eksamensformen i dansk for 10. klasser er Prøveform B. Den består i, at eleven trækker et fordybelsesområde og herefter får ca. en måned til at finde et egnet prøveoplæg og udarbejde den synops, som skal danne grundlag for den mundtlige eksamen.
Kuverten, som eleven trækker, indeholder et fordybelsesområde, fx sagprosa, kortfilm eller en litterær periode, samt tre eksempler på prøveoplæg inden for fordybelsesområdet. Prøveoplæggene har biblioteket stået for at udvælge. Det er frivilligt om eleverne vil bruge et af de tre udvalgte prøveoplæg eller om de selv vil finde et alternativ. For lærerne er det dog ekstra interessant, hvis eleverne bruger et af de udvalgte oplæg. Lærerne oplever nemlig ofte, at det er de samme tekster, der tyes til, når det gælder dansk eksamen. Ved at præsentere eleverne for bibliotekets udvalgte tekster kommer der nye muligheder og et frisk pust til litteraturlisten.
Ifølge lærer fra Ungdomsskolen, Michael Flies von Linstow, bliver eksamenstrækningen lidt mere særlig, når den er flyttet ud af de vante rammer på Ungdomsskolen. Det samme siger eleverne, der efterhånden ved at eksamenstrækningen på biblioteket er noget særligt for 10. klasserne.